4. mar, 2017

Ivar Dyrhaug din dust

I dag flytter vi oss til 1980. Etter at 1979-finalen hadde blitt arrangert i ett tomt studio med artister i hverdagsklær var vi i 1980 tilbake med litt mere glitter og glamour. Mange kjente artister var med og ikke minst en av mine norske favorittartist gjennom tidene Alex eller Alexandra Naumik Sandøy som var hennes fulle navn.
Og låten hennes "Univers" var tvers gjennom moderne og kul. Og for første gang i norsk MGP-historie ble det brukt spesialeffekter. Alex snurrer rundt i Grand Prix-universet i sakte film. Dødskult syntes den den gang 15-årige meg.
Avstemmingen var også veldig spennende, ikke bare kom to låter på del første plass, kun 3 poeng bak kom to låter til og en av dem var min favoritt Alex. Og det skyldtes at to av de ni dommerne gav min favorittlåt ett lusent poeng hver. Den ene dommeren var Kari Diesen d.y. , hun hadde jeg vel i grunn forventet skulle gi en slik poengsum, men den andre dommerens poeng skuffet meg stort og det sviket er aldri blitt tilgitt.
Ivar Dyrhaug var på den programleder i tenåringsprogrammet Halvsju. Og veldig kul syntes nå jeg da. Hvordan han kunne gi den moderne låten til Alex 1 poeng , mens han gav den låten som vant "Samiid Ædnan" 9 poeng og 10 poeng til jazz-låten til Radka Toneff var komplett uforståelig for meg. Hadde han bare gitt Alex 5 poeng så hadde vi sendt en topp moderne låt til finalen i Den Haag og Grand Prix-evergreenen "Samiid Ædnan" hadde blitt en fotnote i Grand Prix-historien.
Og selv 37 år etter ser jeg på dette som tidens dommer-svik i en norsk finale. I dag elsker jeg det jeg hører av samisk musikk, men som 15-åring syntes jeg joiken og resten av det jeg mente var en veldig umoderne låt var helt forferdelig og jeg skjemtes over at Norge skulle representere av noen sånn. Og det faktum at "Samiid Ædnan" ble en slik hit gledet ikke jeg meg veldig over. Jeg kan smile litt av det jeg tenkte den gang da, heldigvis har min musikksmak blitt kraftig utvidet 37 år senere. Og i år blir jeg stolt hvis det skulle blir joik som representerer oss.

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.

24.08 | 16:59

Vel, ligner for mye på "Shallow" for min smak

11.05 | 07:16

Den desidert beste låta ble fremført av en italiener i pausen før resultatene kom. Det sier litt

10.05 | 11:59

Helt enig👍

Del denne siden