5. mar, 2017

Utenlandsk jury - bra eller dårlig

Om en uke vet vi hvilken artist som må belage seg på to ukers opphold i Ukraina i mai. Hvem dette blir skal delvis bestemmes av utenlandske jurygrupper. Det synes noen er helt feil, selv synes jeg det kan bli en ekstra spennende dimensjon på avstemmingen og alltid kjekt å vite hva utlandet mener. Heldigvis vil det norske folk ha det siste ordet om hvem som hever seierspokalen neste helg.
Det å bruke utenlandsk jury begynner å bli mere og mere vanlig faktisk og enda mere vanlig er det å bruke en miks av jury og telefonavstemming. Og i årets nasjonale finaler i både Slovenia og Spania har dette gjort at siden det etter avstemmingen var uavgjort så har ekspertjuryen fått velge vinneren. Og det har ikke vært den låten som fikk desidert mest telefonstemmer. Og slikt blir det bråk av.
Tilbake i 1985 gjorde NRK sitt første forsøk på å bruke utenlandsk jury. Heldigvis hadde folkejuryene litt mere makt og det var i grunn veldig bra for Bobbysocks. De vant over Anita Skorgan med 6 poeng og når vi vet at Porsgrunn-juryen gav Bobbysocks 7 poeng mer enn Anita Skorgan så har Bobbysocks mye å takke akkurat den juryen for. Nå skal det sies at de 4 internasjonale jurymedlemmene hadde Bobbysocks på 2 andreplasser og 2 tredjeplasser så man kan ikke akkurat si at de mislikte "La Det Svinge" akkurat. Og låten til Anita er vel noen hakk mere "kunstnerisk" enn den låten som vant.
Anita Skorgan tok dette tapet ganske så tungt og det tok en stund før hun kom over det tapet. For "Karma" er en av de beste MGP-låtene gjennom tidene og ble faktisk kåret av Grand Prix-klubben til 80-tallets beste MGP-låt. Og som om det å tape mot Bobbysocks var ille nok. Da Hanne Krogh som hadde ideen til Bobbysocks skulle finne seg en partner, ble Anita Skorgan spurt først, men etter å ha rådført seg med Jahn Teigen avslo hun det tilbudet. Vel, livet kan ta mange veier og hadde "Karma" vunnet den norske finalen i 1985 hadde vi nok gjort det meget bar med den låten også, men om vi hadde vunnet er jeg ikke så sikker på da.

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.

24.08 | 16:59

Vel, ligner for mye på "Shallow" for min smak

11.05 | 07:16

Den desidert beste låta ble fremført av en italiener i pausen før resultatene kom. Det sier litt

10.05 | 11:59

Helt enig👍

Del denne siden