10. mai, 2017

Vi bedømmer semifinale 2 - 2017

Da er det klart for juryfinalen for semifinale 2 i 2017 og 18 artister, deriblant gutta i JOWST sitter passe smånærvøse bak scenen.

Vel, hvor nervøse de egentlig er kan vel diskuteres. På generalprøven tidligere i dag sviktet lysene i masken og lydnivået gutta har i øret var for lavt. Begge tingene taklet de meget proffesjonelt og de lot seg ikke påvirke av dette. Og kun en halvtime før showstart tuslet Joakim rundt i pressesenteret og sendte live fra mobilen. Og han virket sånn cirka 0,354% nervøs. Og heller ikke delegasjonsledere Stig Karlsen som jeg nettopp pratet med var synlig nervøs. Så alt er under kontroll i den norske leiren. Og i dag har vi hatt typisk norsk vårvær, temmelig kaldt ispedt noen få snøfjon også.

Mange synes at denne semifinalen er sterkere enn den første og før det starter sliter jeg med å finne de 10 landene jeg mener går til finalen. Vi få se etter denne gjennomgangen om jeg er mere sikker. Jeg gir terningkast for det totale inntrykket av sangen.

Dagens åpningsshow er mere Grand Prix-inspirert enn det på tirsdag, og programlederene er like "ujevne" som i første program. Har vel en følelse at disse tre gutte ikke blir husket veldig lenge etter lørdag kveld. Og noen tekstforfattere bør sende kreditnota.....og rett etter at åpningsnummeret er ferdig så får de en teknisk feil og hele programmet stopper opp noen minutter. Og i mellomtiden hører vi artistene varme opp stemmene sine i bakgrunnen.

Melodi 1 - Serbia

Denne låten hadde potensiale til å være en kul åpningslåt i denne semifinalen, men vår serbiske veninne får liksom ikke festen helt i gang. Og med årets kjole-trend, gjennomsiktig hvitt skjørt blir dette en slapp bryllupsmottagelse i stede. Stemmemessig blir dette veldig skrikende til tider og alt i alt en bråkete start på denne TV-sendingen. Men, de som liker mannlige dansere i bar overkropp så har man noe pent i vente. Terningkast 3.

Melodi 2 - Østerrike

Endelig noen som har skjønt at dette er en TV-sendt konkurranse. En fin deilig-sommer-kveld-låt fra en artist som har skrudd sjarmen-knappen på max volum. Lekker bakgrunn på scenen og når han også har bra kontroll på det kontrolle blir dette noen jeg tror mange vil sette pris på. Her kan det være en overraskende god plassering på gang. Årets mannen i månen fikse dette bra gitt. Terningkast 5.

Melodi 3 - Makedonia

Dette hadde faktisk vært en bedre åpningslåt. Denne søte makedonske jenta har en låt med sprut i. Hun har noen mangler på det vokale området, men det lar hun smart nok flinke korister ta seg i så alt i alt høres det ikke så hakkende gærnt ut. Og la ss si det sånn, hun kan vrikke på rumpestuen sin og det ser bra ut fra de aller fleste vinkler. Til tross for det spørs det om det er så mye vrikking i verden at det kan ta henne helt til en finale. Terningkast 4.

Melodi 4 - Malta

Så roer vi ned med kveldens første store ballade og den er en hvitkledde malteserinne som har mange forsøk bak seg i sin nasjonale finale før hun endelig fikk utenlandsbillett. Vokalt er dette upåklagelig, men selve låten er passe gammeldags og på god vei mot intetsigende. Og selv om det pøses på med mye innlært innlevelse blir dette ikke mye å skrive hjem om. Terningkast 3.

Melodi 5 - Romania

Alltid kjekt med noen som prøver på noe nytt i denne settingen, men jeg håper inderlig at vi en gang for alle kan stryke kombinasjonen av rap og jodling for evig og alltid fra listen. Kan man lage en forbudsliste. Dette er tre meget lange minutter for meg og jeg håper inderlig at det blir de tre siste minutter fra dette muntre paret. Og det finnes en del som faktisk liker dette, ungdommen nå til dags. Terningkast 1. 

Melodi 6 - Nederland

Endelig en melodi igjen og det med tre søstre som har stålkontroll på det vokale. Stor køntriballade kan dette kanskje kalles og det lille de mangler i innlevelse tar de igjen med vakker trestemt sang. De kunne kanskje med hell valgt noen kjoler som stor litt mere i stil med alderen deres. Men, det glemmes lett når sangen formelig tar av mot slutten. Disse jentene har stålkontroll. Terningkast 5.

Melodi 7 - Ungarn

Kveldens etniske bidrag og en av de få som synges på sitt nasjonalspråk. Tøft gjort og med en artist som leverer varene så til de grader som denne staute ungareren så blir dette bra. Tonnevis med innlevelse og eksotisk musikk med rytme, det er absolutt noen man kan like. Og nå har jeg lært meg å leve med rappe-delen av låten som han gjerne kunne utelatt, men den utgjør at kul motvekt mot den etniske delen av låten. Terningkast 5.

Melodi 8 - Danmark

Nok en traurig ballade er det som nå blir slengt ut på disken. Pen jente, fin kjole og upåklagelige vokal fremføring til tross. Dette er dørgende kjedelig og vokalt høres det til tider mere skrikende en syngende ut. Og for meg virker innlevelse hun gir oss en smule innlært og ikke alltid like ekte. Og ned-på-kne-trisket har en dansk jente prøvd før. Hun vant riktignok, det tviler jeg sterkt på at denne gjør. Terningkast 2.

Melodi 9 - Irland

Nok en ballade og denne gang en gutt som har veldig så lys stemme. Dette blir veldig sart og man lurer på hva man egentlig dør etter å prøve når man står i en luftballong på en scene. Vår irske venn klarer seg veldig bra vokalt, men nok en gang er det en ballade som jeg er redd fremføringsmessig er glemt i det samme sekund som neste postkortvideo starter Terningkast 3.

Melodi 10 - San Marino

Litt gd gammeldags disco-feeling skal man aldri kimse av. Det skader heller aldri å ha to artister som har god kontroll på det vokale. Men, to artister på samme scene må ha en form for kjemi seg i mellom og det er mangelvare her. Og partystemningen på scenen virker mer anstrengt en morro. Med andre ord en natt man gjerne vil glemme så kjapt som mulig. Terningkast 3.

Melodi 11 - Kroatia

Vel, når man er flink til å synge og ikke finner en duett-partner. Hva gjør man da? Jo, man synger duett med seg selv. Hvor smart det er vil tiden vise, dette er en passe fin opera-pop-låt som det finns et marked for og slike låter har gjort det tålig bra før. Vår kroatiske venn som later som har gjør en duett med sitt alter ego har ett par tusen kameravinkler å huske på i løpet av sangen, men hanker seg inn bra såvidt jeg seg. Terningkast 4.

Melodi 12 - Norge

Nå lyser masken ikke denne gangen heller, det var det som f..., Glimtet i øyet er plass. Det vokale virker som bare rakkern og denne fremføringen sitter veldig bra. Bare så synd det med masken, den har jo virket frem til i dag. Alt i alt en veldig bra fremføring og jeg tror ikke de prsofesjonelle juryene vil la seg påvirke av en maske som ikke virker. Mangler fortsatt den lille wow-faktoren, så derfor. Siste nytt - NRK har send inn klage, mulig vi får synge på nytt, noen sinte og oppgitte nordmenn bak scenen. Terningkast 5.

Melodi 13 - Sveits

Gult er åpenbart kult for denne sveitiske gjengen og den kvinnelige artisten har det vokale på stell. Men, hva hjelper det når sangen er såpass kjedelig og intetsigende. Vel hun får premien for en av de peneste kjolene i år og det får være en slags trøst for henne. Teningkast 3.

Melodi 14 - Hviterussland

Ut på båttur med denne glade duoen. Man skulle nesten tro at de hadde tatt en lykkepille eller to for mye. Det tar egentlig litt for mye av og det gåt ut over det vokale i låten. Synd, for dette er en låt som har en smittende melodi og ett lett gjengjennlig refreng. Og til en forandring kan kanskje dette landet få oppleve en finale. Det er i så fall fortjent. Terningkast 4.

Melodi 15 - Bulgaria

Så over til den mest talentfulle av de 17-åringene som er tilstede i kveld. For er stemme og for en innlevelse fra en så ung artist. Ikke rart han blir nevnt blant artistene som kan ta med seg pokalen hjem. For hvis det er moderne låt som blir den som trekker det lengste strået på lørdag kan denne gutten fort få en travel sommer. Fabelaktig og meget sterkt dette. Terningkast 6.

Melodi 16 - Litauen

Så over til noen som blir ett sær hvileskjær (eller tissepause som vi kaller det) for det europeiske publikummet. Damen kan synge, om en litt originalet, men jeg er redd mange vil synes dette blir for sært og bråkete og rømme TV-rommet disse minuttene for forefallende gjøremål. Vel, det går ikke glipp av så mye, så bruk gjerne disse tre minuttene på noe fornuftig. Terningkast 2.

Melodi 17 - Estland

For ett voksent slager-hjerte burde denne gå rett inn i hjerteroten. Men, det gjør den ikke gitt. Låten er grei nok den, men en fremføring så lost for kjemi mellom de to artistene er det lenge siden jeg har sett. Kun i de siste sluttsekundene er det noen som ligner en liten smule på kjemi ute og går, Vedkommende som fant på denne måten å fremføre denne fine låten på håper jeg går seg bort i Kiev i kveld. Terningkast 3. 

Melodi 18 - Israel

Denne kvelden avsluttes med en skikkelig party-låt med tonnnevis av sprut og kule rytmer. Og vår israelske venn, selv om han har noen vokale feilskjær, klarer seg såpass bra at dette vil skape partystemning i mange europeiske hjem på en enkel torsdagskveld. Flott måte å avslutte denne semifinalen på. Terningkast 4.

Spenningen nå er om Norge får synge på nytt.

Nå skal de tre siste "store" landene synge, dette blir tatt opp og vist ett minutt av i morgendagens sendng. Vi får nok ikke vite om Norges klage er tatt til følge før etter disse tre landene har sunget. 

Uansett utfall av denne klagen jeg tror følgende 10 land går til finalen:

Østerrike

Romania

Nederland

Ungarn

Kroatia

Norge

Hviterussland

Bulgaria

Estland

Israel

Ryktene sier at Norge får øve på nytt, nå skal bare Tyskland og Ukraina synge ferdig først og det må de nesten å lov til.

Dessverre virker det som om det ryktet jeg hørte ikke var korrekt, JOWST sitter i bakgrunnen når programlederene kommer tilbake og de fikk Norge ikke gjennomslag for sin klage. Jeg personlig er temmelig rolig på dette, tror ikke de profesjonelle juryene tar den manglende masken inn i sin vurdering av låten . For vokalt var fremføringen upåklagelig, det ser bare litt snålt ut med en person bak keyboardet som er totalt ansiktsløs.

La oss inderlig håpe at de problemene Norge har hatt nå er over og at masken virker slik det skal i morgen når det virkelig gjelder. Det er tross alt en viktig del av fremføringen og i snabb-reprisen de viser akkurat nå smiler gutta i JÒWST tappert når de vinker til kamera etter at Norge har blitt vist på skjermen.

Dette blir litt mere spennende enn ønskelig, men det blir nok peanøtter mot spenningen som vil være i morgen kveld.

 

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.

24.08 | 16:59

Vel, ligner for mye på "Shallow" for min smak

11.05 | 07:16

Den desidert beste låta ble fremført av en italiener i pausen før resultatene kom. Det sier litt

10.05 | 11:59

Helt enig👍

Del denne siden