12. mai, 2017

Dom over finalen 2017

Da har det virkelig blitt dagen før dagen. Og ting endrer seg fort her. De siste månedene har Italia ledet med ett refregn-lengde på de største utfordrerne hans. Men, i dag har Portugal plutselig kommet opp på siden så dette kan bli litt av ett spurtoppgjør. Og like bak lurer en ung hingst fra Bulgaria som også flere begynner å få troen på. Det blir noen nervepirrende minutter når publikumsstemmene skal leses opp i morgen over midnatt norsk tid en gang.

Og ellers så er det bare i denne Grand Prix-boblen man nesten dumper bort i en person som virker mistenkelig kjent og når hjernen din har skannet hele kjendis-mappa finner ut at det var Graham Norton.

Det er trofeet på bilde den vinnende artisten får ta med seg hjem, kanskje ikke akkurat denne utgaven av det som stod på ett torg i Kiev. Strømledningen som hang ned til deg tilsier at den nok lyser opp når det blir litt mørkere om kvelden.

Den tradisjonen med at de deltagende artister i god olympisk stil marsjerer inn på scenen i starrekkkefølgen blir gjentatt i år i tilfelle noen skulle lure på det.

Og som den erfarne Grand Prix-interessert nå har skjønt generalprøven på kvelden, kvelden før kvelden er den såkalte juryfinalen som teller 50% av stemmene. I alle de 42 landene som har deltatt i år sitter det nå 5 jurymedlemmer og ser på og rangerer enten alle 26 låtene individuelt, eller hvis de deltar selv så slipper de unna med 25 låter. Så det tåles ikke noe slinger i valsen på opptredenen i kveld.

Første generalprøve på finalen var en passe avslappende affære. Ikke alle artistene hadde på seg kostyme. For eksempel manglet den italienske gorillaen kroppen sin, det var bare hodet som var tilstede. Jeg går sterkt ut fra at kroppen ikke får fri i kveld.

Som vanlig gir jeg et terningkast for totalinntrykket av låten, dette blir gøy.

I denne øvingen jukset de litt på rekkefølgen da arrangørlandet Ukraina fikk lov til å gå ut sist. Vi kan vel leve med det. Og det tar bare 12 minutter før låtene starter

Melodi 1 - Israel

Det er alltid kjekt når finalen starter med å få folket i party-humør. Og vår israelske venn gjør så godt han kan får å få oss i det humøret. Sjarme i bøttevis, noen feilskjær på det vokale, men alt i alt danser han nok til seg en god del poeng på dette. Dette vil skape liv i de tusen hjem og i salen i Kiev.

Terningkast 4.

Melodi 2 - Polen

Det lyser egentlig et dystert skjær over det å starte som nummer to, kan lommelykten til vår polske venninne fjerne det mørket? Vokalt gjør hun alt som er mulig, men det er vel heller den litt kjedelige låten som fortsatt vil gjøre at en låt fra denne startposisjonen ikke vil gjøre det bra. Men, hun skal ha for at virkelig trøkker til vokalt til tider.

Terningkast 4.

Melodi 3 - Hviterussland

Ut på båttur, aldri sur er muligens mottoet til denne livsglade duoen. Her trøkker de på med friske rytmer fra første note og de får publikum med seg fra første sekund. Og når man først er så smart at man her ett refreng som er irriterende fengende og lett medsyngbart så har man i grunn publikum i sin hule hånd. Synes vel låten blir litt slitsm etterhvert.

Terningkast 3.

Melodi 4 - Østerrike

Månepop er kanskje det nye begrepet vår østerriske venn kan innføre etter denne fremføringen. Lettvint glad pop og når man har såpass bra styring på det vokale og sjarmen er i havn blir dette noen hyggelige minutter for mange. Dette er for øvrig et skoleeksempel hvordan en ikke altfor spennende låt kan løftes mange hakk på TV.

Terningkast 5. 

Melodi 5 - Armenia

Dette er etnisk pop av det absolutte gode slaget. Avansert koreografi og bra styring på det vokale, så får det være at det eneste vår armenske venninne kan på engelsk er denne teksten. Hva jeg ikke skjønner er hvorfor hun har et såpass mørkt kostyme. Hun forsvinner til tider på scenen og det trekker ned i min verden.

Terningkast 4.

Melodi 6 - Nederland

Jentertrioer er ikke dagligvare i denne settingen. At de også er søstre og allerede har deltatt internasjonalt i Junior Grand Prix gjør den i grunn unik. Unikt bra er også den kontrollen da har på det vokale i denne fremføring. Og med såpass trøkk som de viser for dagen når låten går mt slutten blir dette noe absolutt hørverdig, selv om denne køntripop'en ikke fenger så mange.

Terningkast 4.

Melodi 7 - Moldova

Så er det på med party-skoa igjen. Og en god halvtime inn i sending tror jeg dette får mange til å trampe takten i ren glede over en slik hensynsløs spredning av danseglede og sjarmering på moldovsk vis. De følger en veldig enkel oppskrift får å få publikum med seg, men av og til er det enkleste oftest det beste. Tipper på mange poeng fra partyfolket her.

Terningkast 5.

Melodi 8 - Ungarn

Tilbake til det etniske landskapet og vår ungarske venn (her er vi alle venner som dere har skjønt) leverer en etnisk ballade som inneholder tonnevis med følelse og innlevelse. Og man trenger ikke å skjønne ett ord av hva han synger for å forstå at dette er ekte. Låten tar av rytmisk utover i låten og som om det ikke var nok slenger han like godt inn litt rap for å sprite det opp.

Terningkast 5.

Melodi 9 - Italia

Storfavoritten er supertent virker det som og han kjører sitt nå velkjente show som er akkurat så likeglad laidback som vi tror italienere skal være være. Dette kan meget mulig være vinneren, men jeg lar meg bare ikke forføre. Vet i grunn ikke hva jeg føler mangler her, men jeg gleder meg over at nesten alle andre tar helt av. Såpass raus skal man være.

Terningkast 4.

Melodi 10 - Danmark

Med så mye energi brukt i forrige melodi er jeg litt redd for at vår danske venninne fort kan bli ett tissepausenummer. Masse dansk sjarme til tross, dette er så kjedelig og selv en stor stemme som til tider blir vel skrikende for min musikalske smak klarer ikke å redde dette på noen måte for meg. For å være skvist inn mellom årets to største favoritter er egentlig en uriaspost.

Terningkast 2.

Melodi 11- Portugal

Jeg gjentar til det kjedsommelige, dette er musikalsk magi på et veldig høyt nivå. Jeg hører noen si at denne låten kunne vært med i den første finalen i 1956. Og ja, det tror jeg på og det er akkurat det som gjør låten til den magiske opplevelsen. Den er så ubegrenset tidløs og ja nå mangler jeg i grunn mere å skrive i grunn. Magi som jeg ber til alle guder som finns skal gå helt til topps og gi dette landet sin første seier.

Terningkast 6.

Melodi 12 - Aserbajdsjan

Stakkars, denne damen fra det landet som er så vanskelig å stave blir selv med bra vokal innsats og en fremføring det er lagt mye jobb i, en nedtur nå. Jeg sliter vel også litt med å skjønne hva betydninger av tavler og hestehoder på en gardintrapp egentlig skal fortelle meg. Men, hun skal ha for innsatsen da og hennes korister fikk ihvertfall vist seg frem.

Terningkast 3. 

Melodi 13 - Kroatia

Med denne låten runder vil halvveis-merket i denne sendingen. Og tidenes første duett fremført av en person klarer seg riktig så bra etter min mening. Blir jo litt imponert på den måten vår kroatiske venn holder styr på hvilken stemme han skal synge når. Og ikke minst hvilket kamera han skal titte inn i til enhver tid. Riktig så flink var han.

Terningkast 4.

Melodi 14 - Australia

Årets mest langveisfarende artist syntes i grunn han ikke hadde reist langt nok og går derfor på en roterende tredemølle i løpet av showet. Han tar seg riktignok noen hvilepauser og det trengs muligens for han er ikke like stødig på det vokale hele tiden. Han er også en av mange av årets artister som har bilde av seg selv i bakgrunnen. Selvopptatthet er også en av årets trender.

Terningkast 3.

Melodi 15 - Hellas

Vår greske venninnne har vært rimelig ustødig på det vokale området. Og kvelden i kveld er absolutt en av disse. Hun virker litt usikker i fremføringen mens de halvnakne danserene hun har med seg plasker rundt i barnebassengene sine. Dette var en ganske så stor vokal lidelse å høre på og da hjelper det ikke at dette egentlig er en passe kul låt.

Terningkast 2. 

Melodi 16 - Spania

Sommerglad pop med spanske standvibber slengt inn i miksen. Jeg lar meg virkelig sjarmere av dette og vår spanske venn vet å titte sjarmerende inn i kameraet. Og gutta han har med seg på scenen er ikke bak mål de heller på sjarmeområdet. Man kan virkelig like slik sommer-reggae av det duppende slaget vi får servert her.

Terningkast 5.

Melodi 17 - Norge

Masken virker, glimtet i øyet er på plass, vokalt er dette så bra som helst. Med andre ord dette er så enormt bra at jeg får gåsehud her jeg sitter. Dette sitter som bare rakker'n, gutta leverer når det gjelder 100%. Dette er mørkt og fengende på samme tid. Dette ende bedre enn i semifinalen i går og de får bra applaus fra salen.

Terningkast 6. 

Her kommer det ett pauseinnslag med en av fjorårets programledere. Mulig dette skal være mrsomt, men det gikk over mitt hode.

Melodi 18 - Storbritannia

Vår britiske venninne har en så stor greie på scenen at det nok er derfor vi har hatt en veldig lang "reklamepause. Det blir ikke mere musikal en dette og egentlig kunne man nestet forventet å se henne i en ødelagt kjole som fattig-jenta som kjemper for sin plass i samfunnet. I stede skinner hun like mye vokalt som gullkjolen hun har på seg. Låten er litt kjedelig dog.

Terningkast 4.

Melodi 19 - Kypros

2/3-dels ferdig antallsmessig når det gjelder låter og nå er det vår kypriotiske venn som tramper inn på scenen. For jeg vet i grunn ikke hva jeg skal kalle dette enn trampepop. Han og hans to dansere stamper seg rundt på scenen og gjør det vel greit nok selv om det svikter en smule på det vokale området av og til. Men, ett bredt smil fra kypriotere har gjort underverker før, men nå tror jeg det blir oversett.

Terningkast 3.

Melodi 20 - Romania

Denne låten får mange til å ta av og de som har overdrevet væske-inntaket men alkolisk innhld vil mulig være veldig mottagelig for dette. De får salen med seg og de av dere som liker dette har tre flotte minutter i gjære. Selv synes jeg dette er kun redselsfullt og kan ikke vente på at de samme tre minuttene er over.

Terningkast 1.

Melodi 21 - Tyskland

Hvordan er det mulig at når man tenker på hvordan man skal vise frem låten sin visuelt på TV kmmer opp med den briliante ideen at vi lar alt være i diverse toner i fargesprekteret mellom grått og sort. Når også det vokale til tider er på den grågusne siden så blir dette ikke mye å rope hurra for. Grått og trist var dette, synd for låten er egentlig sterk den.

Terningkast 2.

Melodi 22 - Ukraina

Det er alltid er fordel å synge på hjemmebane, da vet man at man har stordelen av salen med seg og det er jo ikke noe galt i det. Og til rockefansens glede så er det akkurat det årets verter serverer oss. Dessverre for showet sin den har de slengt de kule nedtellings-T-skjortene fra nasjnale finale på dynga og blitt ganske streit klesmessig. Synd, dette blir kjedelig TV nå.

Terningkast 3.

Melodi 23 - Belgia

Så senker vi lydnivået betraktelig og får servert en av kveldens mest moderne låter. Hun har vært litt uustabil vokalt, men virker å ha rodd seg i land på dette området nå. Hun klarer å holde de litt dystre undertonen i låten gjennom hee gjennomføringen og dette blir en veldig kul fremføring å se på. Selv sliter jeg litt med å falle helt for låten.

Terningkast 4.

Melodi 24 - Sverige

10.000 skritt er vel den anbefalte daglige skrittlengden. Den tror jeg våre svenske venner klokker inn på tre minutter med sin fengende sang og sjarme på den litt småslaskige svenske måten. Dette blir litt pappaguttenes inntogsmarsj, men også pappagutter har en plass i dette sirkuset og de får med seg publikum fra første skritt. Ikke rart det svinger farsken så mye.

Terningkast 4.

Melodi 25 - Bulgaria

Skal vi for første gang på mange år få en vinner som ikke er myndig enda? Det spørsmålet er absolutt blitt høyaktuelt grunnet vår unge bulgarske venn som er utrolig talentfull til å være kun 17 år gammel. Her er det tonnevis med melankoli og det leveres med så mye innlevelse og vokal perfeksjon at jeg blir litt satt ut. Dette kan nå veldig langt i morgen.

Terningkast 6.

Melodi 26 - Frankrike

Dette burde egentlig vært en skikkelig fengende slutt på musikk-delen av dette showet. Men, vår franske venninne går i akkurat samme fella som vår franske venn gjorde i fjor. En låt som er som skapt for ett show på scenen velger de å gjøre helt alene. Det blir en fest på høyde med mandagsmøtet på jobben, temmelig traurige greier med andre ord. Og en særdeles sjarmerende fremføring til tross, trasig slutt på festen.

Terningkast 3.

Jeg håper og tror at landet som har vært med lengst uten å vinne må åpne den fineste portvinsflasken de har på huset for å feire sin første seier. Heia dem, heia alle den andre som synger og heia Norge. JOWST vil gjøre oss stolte i mrgen.

 

 

 

 

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.

24.08 | 16:59

Vel, ligner for mye på "Shallow" for min smak

11.05 | 07:16

Den desidert beste låta ble fremført av en italiener i pausen før resultatene kom. Det sier litt

10.05 | 11:59

Helt enig👍

Del denne siden