6. jul, 2017

Hvorfor kom Albania på 34 plass

Albania har etter hvert kommet seg inn i et stor-ballade-spor de muligens snart bør komme seg ut av. Det funker nemlig heller dårlig stort sett. Med unntak av den flotte femteplassen de fikk i 2012 der de faktisk klarte det mesterstykket å få 146 poeng både i semifinalen og i finalen har de gjort det heller dårlig. For to år siden kom de på en 10.plass i sin semifinale og dermed kreket seg til en finale, ellers har tiden etter 2010 vært heller traurig for dem. Albania har sin finale i dagene før jul og er som oftest det bidraget vi hører først av alle i en ny Grand Prix-sesong. Vanligvis synges låten på albansk da og med så mange måneder før man skal i ilden internasjonale har men god tid til å gjøre endringer på låten, dessverre som oftest til det verre. Det som måtte finnes av originalitet fra den albanske finalen blir polert bort og man sitter igjen med noe som er passe intetsigende.

Vår albanske venn Lindita fikk identiske antall poeng fra den profesjonelle juryen og fra televotingen. Med andre ord 38 poeng fra hver. Og 22 av de 76 poengene de fikk de fra sin kjære nabo Montenegro så ingenting å si på naboforholdet der gitt. Men, det faktum at de ikke gav ett eneste poeng i retur til dem gjør vel muligens at naboforholdet har surnet en smule. Og når vi snakker om naboer, med unntak av Aserbajdsjan var det kun naboer som gav dem poeng.

Hvorfor var det ikke flere som falt for Lindita's bønn for jorden vår? Det er ikke tvil om at Lindita har stemmebåndene i orden, men det litt for mye fokus på å vise akkurat det og sangen forsvant liksom i dimman på grunn av det. Og jeg vet ikke om kjolen i årets farge hvit var en smule for trang for den lille kroppen mistet etter hvert som låten skred sin gang pusten. Og da ble det vanskeligere og vanskeligere å holde tonene og det så til slutt som hun anstrengte seg skikkelig for å komme i mål. Det hjalp vel heller ikke at den innlevelsen hun prøvde å levere på scenen også mer eller mindre forsvant i vokal-anstrengelsene.

Hadde dette vært på friidrettsbanen hadde hun stupt over mål og falt om av utmattelse. Heldigvis for henne forlot hun scenen på er mer verdig måte. Og albansk TV og albanske komponister og artister må finne på noe bedre neste gang.

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.

24.08 | 16:59

Vel, ligner for mye på "Shallow" for min smak

11.05 | 07:16

Den desidert beste låta ble fremført av en italiener i pausen før resultatene kom. Det sier litt

10.05 | 11:59

Helt enig👍

Del denne siden