1. aug, 2017

Hvorfor kom Ukraina på 24 plass

Det å være arrangørland har i grunn aldri hjulpet på plasseringen og årets låt fra Ukraina er ett godt eksempel på det. Så ille som Østerrike for to år siden som fikk null poeng var det tross alt ikke. Melodien «Time» hanket inn 36 hvorav akkurat 2/3 deler av disse stemmene kom fra televotingen og 1/3 del fra juryene. Best likt var gruppen med det uvanlige navnet O.Torvald i tre land som alle gav dem 7 poeng, nemlig Tsjekkia, Italia og Aserbajdsjan. Med årets eneste rockelåt i finalen burde de være alene om å kunne kjempe om rockepoengene, men mulig alle rockere så på noe annet den kvelden.

Det er ganske åpenbart at det å være direktekvalifisert ikke er en veldig stor fordel, heller en ulempe siden det var nettopp tre land som var det som inntok taper-seierspallen i år. Jeg kunne nesten slengt inn ett «også» i slutten av den forrige setningen. Vi må faktisk tilbake til 2004 som var det første året man hadde semifinalen i Eurovision for å finne en resultatliste der de såkalt store landene eller arrangørlandet ikke er inne på en eller flere av de tre siste plassene på resultatlisten. I 2005 inntok datidens 4 store (Italia kom tilbake i konkurransen fra 2011 av) og arrangørlandet Ukraina de 5 siste plassene. Man kan jo lure på hvorfor de store landene ikke krever mer eksponering av låten sin før selve finalen. For de som lurer så vet jeg at en av hovedgrunnene til at disse store landene fortsatt deltar til tross for helle labre resultat er at den prisen de betaler for å delta er såpass billig tatt i betraktning de flotte showene de får sendt på TV. Skulle de produsert noe lignende selv hadde det kostet veldig mye mer.

Hvorfor kom Ukraina på 24.plass. De hadde en unik låt så det skulle tilsi enda mer poengtilsig enn de fikk. I den nasjonale finalen da de sang låten sin «Time» hadde de T-skjorter med nedtellings-ur på brystet. Panelet i Adresse Kiev falt veldig for denne gimmicken, de sang jo tross alt om tiden. Man kunne jo tro at denne gimmicken var så bra at de hadde bygd videre på den i den internasjonale finalen, for er det noe ukrainere er gode på i Grand Prix-sammenheng er det å forbedre showet sitt betraktelig fra nasjonal til internasjonal finale. Mulig de var redd for å vinne igjen og ikke orket det styret en gang til. For showet i den internasjonale finalen var en skuffelse. Grå anonyme kostymer, mørk scene som gjemte bort resten av gruppen og hva var i grunn meningen med det store hodet på scenen? Det gav rett og slett ikke mening og det som kunne vært en interessant låt ble en heller ordinær greie av en fremføring av en rockelåt. Vi forventer mer av ett ukrainsk GP-bidrag enn dette her.

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.

24.08 | 16:59

Vel, ligner for mye på "Shallow" for min smak

11.05 | 07:16

Den desidert beste låta ble fremført av en italiener i pausen før resultatene kom. Det sier litt

10.05 | 11:59

Helt enig👍

Del denne siden