4. sep, 2017

Hvorfor kom Norge på 10.plass

Etter at Norge fikk seg en plasseringsmessig trøkk i trynet i 2016 stod det litt på spill for NRK-teamet når man skulle velge ut låter til årets norske finale. De gikk til oppgaven med krummet rygg og da jeg fikk høre låtene litt før andre var i grunn ikke sangen til JOWST den la mest merke til. Jeg tenkte at «Grab The Moment» i grunn var en mer radio-låt. Og jeg var skeptisk til om den kunne gjøre seg bra på TV. Vel, JOWST og NRK gjorde mine bekymringer til skamme så til de grader. Låten funka som bare rakker’n og det var enstemmig enighet blant alle som stemte at dette var den låten som skulle synge for Norge i Kiev.

Etter at det ble kjent at JOWST skulle synge for Norge var ikke reaksjonene rundt omkring blant Grand Prix-fansen akkurat overveldende. Mange mente vi var i grenseland for å klare å kvalifisere oss til finalen. Så det var en spent gjeng som dro til Kiev, skulle vi måtte se enda en finale fra sidelinjen eller skulle vi få delta. JOWST-gutta hadde gjort sakene sine grundig før de dro. Da var på de fleste fan-arrangement rundt omkring i Europa og det var helt klart at de hadde gjort noen nødvendige endringer for at låten skulle fremstå enda bedre på TV når de skulle vise seg frem for det internasjonale publikummet.

Og til tross for problemer med masken under den viktige juryfinalen på onsdag så holdt de roen og gjorde en veldig god figur i semifinalen. Og siden de kom på 5 plass i den andre semifinalen var det liten tvil om at de ble godt likt. Vi var best likt hos den profesjonelle juryen. Så det er liten tvil om at dette var en moderne låt i tiden. Og hele tre 12’ere fra henholdsvis Litauen, Danmark og Tyskland og seks 10’ere syntes juryene Norge var verdt. Og i finalen var denne låten fortsatt den sangen den tyske juryen likte best. God smak de tyskerne har gitt.

I finalen var forskjellen mellom poengsummene vi fikk fra den profesjonelle juryen og televoting litt for stor etter min mening. Hele 129 poeng fikk vi fra den profesjonelle juryen og vi lå på en veldig overraskende 6.plass. Tre poeng foran storfavoritten Italia. Jeg lurer på hvor store odds det hadde vært på en påstand om at Norge ville ligge foran Italia etter juryene hadde stemt? For fra det europeiske publikummet fikk vi bare 29 poeng og på den resultatlisten endte vi dermed nede på 15 plass. Og hva er sånn cirka gjennomsnittet av 6 og 15. Jo, det er 10 som ble plassen vi til slutt endte på. Må si at jeg er en smule skuffet over at publikum rundt omkring i Europa ikke satte større pris på låten. Jeg velger å tro at de som stemmer rett og slett var litt for gammeldagse for å helt sette pris på denne låten. Og gammeldags må man faktisk få lov til å være, bare ikke når det gjelder den norske låten!

Hvorfor kom vi (med andre ord JOWST) på en flott 10.plass? Først og fremst, gutta gjorde en fremragende opptreden på scenen og vi stilte med en veldig moderne låt. Vokalisten Alexander har en så bra tilstedeværelse på TV-skjermen og var fulladet av sjarme. I tillegg har han det vokale på plass så det finnes i grunn veldig lite å sette fingeren på. Når NRK-teamet spurte meg etter en prøve hva jeg syntes hadde jeg i grunn bare en liten ting å pukke på. Låten sluttet litt rart TV-bildemessig, den bare sluttet litt brått liksom. Dette fikk de korrigert på og låten sluttet med at kamera zoomet ut når sangen er ferdig. Kort fortalt, det vi så på TV-skjermen virket veldig moderne og dette var 3 minutter som virket som en meget godt laget musikk-video. Og vi har all grunn til å være stolt at vi kom inn på topp-10-listen. Og så får vi sette oss enda mere hårete mål når vi setter kursen for Lisboa neste år.

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.

24.08 | 16:59

Vel, ligner for mye på "Shallow" for min smak

11.05 | 07:16

Den desidert beste låta ble fremført av en italiener i pausen før resultatene kom. Det sier litt

10.05 | 11:59

Helt enig👍

Del denne siden