25. sep, 2017

Hvorfor kom Portugal på 1.plass

Siden Portugal deltok for første gang i 1964 (hvor de debuterte med å få 0 poeng) har de bare klart å komme inn på topp-10 listen bare å ganger. Og den beste plasseringen de hadde før i år var 6 plassen de fikk i Oslo i 1996. Og Portugal trenger åpenbart 12 poeng fra den norske juryen for å gjøre det skikkelig bra. For jammen fikk de 12 poeng fra den norske juryen det året også. Det bør jeg kanskje passe på å si til dem når jeg drar til finalen i Lisboa neste år.

Det var i grunn aldri tvil om at seieren skulle ende i den sør-vestligste delen av Europa. Og naturligvis ble det satt nye poengrekord og det hadde også blitt satt ny rekord hadde man brukt den metoden som ble brukt inntil 2015. Så Alexander Rybak har blitt behørig skjøvet ned fra poengtopp-listen en gang for alle. Hele tolv 12’ere fikk de fra folket som stemte. Og ikke mindre enn 18 av juryene var skjønt enige om at dette uten tvil var kveldens beste låt.

Hvorfor kunne en endelig Salvador være den fra Portugal være den som kunne løfte seierskranen over hodet? Først av alt tror jeg han var heldig som ikke hadde noe som helst favoritt-stempel på seg før finalen Akkurat det stempelet var det Italia som måtte bære hele byrden av. At Salvador i tillegg ikke var frisk nok til å være tilstede på øvelsene den første uken gjorde vel også sitt til at sympatien for denne karen gikk opp noen hakk. For når han endelig tok til scenen var det ren og skjær musikalsk magi vi fikk servert.

Man kan si at Portugal har vært ganske så flinke med å sende bidrag som har ett klart portugisisk preg. Det har av og til gått sånn passe bra, men noe fare for at de skulle ende nært seierspallen har det aldri vært. Men, det skal lønne seg å aldri gi opp. Og de har faktisk til gode å sende ett bidrag kun på engelsk så de skal ha mye respekt for å være tro mot sitt eget språk. Og det er fantastisk at de endelig skulle lykkes med å ha si egen stil etter så mange år.

Tilbake til Salvador. Det er ikke mye tvil om at det faktum at låten hans var lagd av hans egen søster var en del av suksess-oppskriften. Og med en låt der du skjønner innholdet selv om selve ordene er passe uforståelig, med mindre man har portugisisk på vokabularet, så var det vel liten tvil om at Salvador hadde evnen til å formidle budskapet sitt i låten til folk over hele Europa. For fremføringsmessig er det som skjer på scenen veldig innadvent og nesten lite publikumsvennlig. Dog, har han en keitete sjarme som muligens skapte full tenning for en slags sympati for de som er bitte litt annerledes på en OK måte.

For full tenning ble det på poengfronten og Salvador var vel nesten den siste som oppdaget og skjønte at han hadde vunnet. I grunn var det muligens den avslappende holdninger han hadde som gjorde at det han fremførte ble og føltes så ekte For denne karen hadde ikke kastet bort tiden på å huske på hvilket kamera han skulle se inn i. I løpet av fremføringen sin hadde han knapt nok øyekontakt med kamera, han var i stede i kontakt med de følelsene han beskrev i sangen sin. I grunn var han en aldri så rar liten skrue. Jeg lagde mange små filmer med mange av artistene der jeg bad dem om å be fansen om å stemme på dem. Akkurat det ville ikke Salvador si, han bare sa at han håpte at de som så på likte låten hans. Noe han i grunn fikk rett i, takk og pris. For endelig var det ekte og et skikkelig vellaget stykke musikk som vant.

Vi får håpe at Salvador vinner en enda viktigere seier enn denne, i disse dager kjemper han ifølge media for livet og venter på å få ett nytt hjerte. Kryss fingrene for at han vinner den seieren også.

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.

24.08 | 16:59

Vel, ligner for mye på "Shallow" for min smak

11.05 | 07:16

Den desidert beste låta ble fremført av en italiener i pausen før resultatene kom. Det sier litt

10.05 | 11:59

Helt enig👍

Del denne siden