3. nov, 2017

Gode minner for 10 år siden

NRK gjentok suksessen med del-finaler og denne gang fant en av dem sted såpass nært Oslo at jeg kunne være til stede. Stokke i Vestfold er ikke akkurat verdens navle kanskje, men stort nok konferanse-senter har de.

Der fikk vi sa at gruppen Crash! Og Jenny Jensen gå direkte til finalen mens fan-favoritten «Rocket Ride» sunget av Jannicke Abrahamsen og lagd blant annet av et medlem i Grand Prix-klubben «bare» gikk til Siste Sjansen-showet som var dagen før finalen. Det var uansett morsomt å være på Grand Prix i et lite format og Grand Prix på «landet» var uten tvil et stor suksess blant lokalbefolkningen.

Heldigvis kom Jannicke seg til finalen via dette showet og der skulle hun gå hen og ende på andre plass. For en ganske klar vinner ble Guri Schanke og låten som «Ven A Bailar Conmigo» skrevet av en svenske. Så da var det ikke spesielt oppsiktsvekkende at den norske vinnerlåten ble utgitt i Sverige, med en svensk artist…

Stort sett var det vel enighet om at de låtene som kom til finalen var verdt å være der og det var liten tvil om at jo høyere kjendis-status man hadde som artist jo større sjanse hadde man å komme seg til finalen. For den var passe kjendis-tung dette året. En fan-favoritt mange savnet var låten til Malin Schavenius og låten «Under Stjernene». Den kom seg aldri lenger enn til Siste Sjansen-showet, men ble en hit på alle Grand Prix-dansegulv i mange år etterpå.

Mens shorts var standardplagget i Aten året før så måtte man kle mer på seg i Helsinki. En typisk nordisk vår var det de kunne tilby oss og det inkluderer alltid kalde dager i mai. Og det ble noen turer ut dette året. For pressesenteret lå flere hundre meter unna hallen og skulle man mellom disse to stedene var det å gå seg en tur. Vel, de hadde et sånn liten turist-tog man kunne bruke også hvis man rett og slett ikke orket å gå.

Åpningsfesten var i Finlandia-hallen, en arkitektonisk perle av en bygning og der kunne man mingle seg med alle artistene og forsyne seg av rikelig med mat og drikke. Ellers var man på nordisk fest der artistene fra denne delen av Europa snag låtene sine akustisk. Vel, svenskene sang ikke, noen er høyere på seg selv enn andre.

Dette året ble vi vitne til tidenes mest innholdsrike sending låt-messig. Hele 28 låter skulle kjempe om å få de 10 plassene til finalen. I denne kampen var det Guri Schanke skulle gi seg ut på. Og selv jeg som er ihuga fan syntes at denne semifinalen ble langtekkelig til slutt. 28 låter på rad er rett og slett for mye for an stakkar å konsumere på en kveld.

Hvem gjorde så størst inntrykk av disse låtene i semifinalen? Kypriotisk Evridiki gjorde sitt tredje forsøk i en internasjonale finale, men trikset hennes med å synge på fransk hjalp ikke dessverre. Hviterussiske Dmitry Koldun imponerte med ett flott show og han tok seg til finalen.

Islandske Eirikur Haukson hadde en flott stor og sterk ballade med seg i bagasjen, men det holdt ikke i dette selskapet. Det gjorde ikke den danske drag-show-bidraget fra DQ. Selv ikke sveitsiske DJ Bobo som hadde en del hit fra før av og vel var den mest kjente artisten som var med dette året klarte ikke å hanke inn mer poeng enn at han endte på en 20.plass. Slått med 2 plasser av det norske bidraget. Selv ikke det andorranske bidraget som «alle» var sikker skulle kvalifisere seg til finalen klarte det.

Det skulle nemlig vise seg at man måtte ligge i den østlige delen av Europa for å få billetten til finalen. Dette skapte mye surmuling blant de landene som ikke kvalifiserte seg. I ettertid ser man jo at det mange av de landene som ikke kvalifiserte seg manglet var et show som skilte seg ut. Dessuten tror jeg vel at folk fra disse landene som bor i ett annet land er ganske så ivrig på å stemme på sitt land i slike tilfeller.

Over til finalen der bare direktekvalifiserte Sverige og arrangørlandet Finland representerte de nordiske fargene og der endte de ganske så langt ned på resultatlisten gitt.

Først ut i finalen var det bosniske bidraget. På pressekonferansen etter første øving skulle jeg være litt morsom og spurte følgende spørsmål: «Dere starter showet med en nydelig ballade, nesten som en vuggesang, er taktikken at dere skal få publikum til å sovne slik at de som stemmer bare vil huske deres låt». Den morsomheten tok de ikke, en i delegasjonen som var ansvarlig for å svare på «kontroversielle» spørsmål svarte bryskt at dette var ikke en vuggesang og at låten hadde alvorlige tema i seg. Senere spurte jeg gutta som sang for Spania ett hyggelig spørsmål og da refererte et nettsted som skrev om denne pressekonferansen til meg om han journalisten som spurte kontroversielle spørsmål.

Før finalen var jeg sikker på at det var jentetrioen Serebro fra Russland som skulle ta pokalen med seg hjem. De låt veldig kul og moderne, men det ble «bare» en tredjeplass på dem. De måtte se seg grundig slått av nabolandet Ukraina. Karakteren Verka Serduchka hadde en partylåt av dimensjoner som fikk salen til å koke og danse som gale. Låten var vist nok ett lite spark i siden til sin store nabo Russland.

Andre som gjorde seg bemerket var den britiske gruppen Scooch. De flørtet hemningsløst med hele Europa, det hjalp bare så lite, de endte farlig nær bunnplasseringen.

Det skulle nemlig vise seg at det å synge en vakker og sterk ballade på sitt nasjonale språk skulle være den ultimale vinneroppskriften dette året. Serbiske Marija Serifovic sang «Molitva» med slik innlevelse sammen med sine kordamer at den gikk rett til topps. Med startnummer 15 i semifinalen betød det at Marija måtte øve først den dagen hun hadde sin første øvelse. Hun så lit sliten ut på pressekonferansen så jeg spurte henne om dette kanskje var en smule tidlig på dagen for henne. Og det kunne hun bekrefte, å synge klokken 10 på formiddagen var et ugudelig tidspunkt og hun skulle rett hjem på hotellrommet og ta seg en lur. Fint for henne at finalen går til mer gudelig tidspunkt for en artist.

Min favoritt dette året er lett å finne. Helt fra jeg hørte den bulgarske låten «Water» som åpnet semifinalen var jeg solgt. Så annerledes og kul, og «smerten» ved at Norge ikke gikk til finalen ble dempet av at denne låten gjorde det.

Kommentarer

Ulrik D. F. Wiksaas

03.11.2017 12:49

- JA - ENDELIG en felles topp-fav. ; Bulgaria liker nemlig også JEG best dette året - he he ...
/ et herlig, musikalsk mesterverk (say no more ...) ! :D

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.

24.08 | 16:59

Vel, ligner for mye på "Shallow" for min smak

11.05 | 07:16

Den desidert beste låta ble fremført av en italiener i pausen før resultatene kom. Det sier litt

10.05 | 11:59

Helt enig👍

Del denne siden