2. jun, 2020

MGP - 60 deilige år - 1960

Siden den norske delen av vår høyst elskede konkurransen er det vel på sin plass med ett tilbakeblikk.

Alle tilbakeblikk burde starte med begynnelsen og den skal vi altså 60 år tilbake i tid for å finne.

Vel egentlig begynte det norske eventyret i 1959 da det var på høsten det året at NRK utlyste at de søkte sanger til denne konkurransen.

Har vel en følelse at våre venner i NRK hadde snakket med sine kollegaer i dansk og svensk TV om dette var noe bli med på.

Det var det åpenbart og hele 303 sanger ble sendt inn til bedømming av en manns-sterk jury.

Allerede første året hadde man semifinaler hvor de u-odde antallet 11 låter skulle bli til 6 låter før finalen.

Dette ble sendt ut kun på radio 4.februar i 1960 og det var Jens Book-Jensen og Inger Jacobsen som sang alle låtene den dagen.

Vel fremme i finalen 20.februar hadde de 6 gjenværende låtene fått hver sin vokalist.

Vinnermelodien «Voi Voi» vant semifinalen passe greit og gikk så hen og vant finalen ganske så overlegent med 15 poeng foran de to låtene som endte på samme poengsum på andreplass.

Av en eller annen merkelig grunn måtte disse to låtene splittes så den 12 personer sterke juryen endte da opp med å plassere låten «Ny Smart Hatt» på andreplass.

Hemmelighold var åpenbart veldig viktig på den tiden.

Komponistene av låtene ble ikke avslørt før sendingen var over.

Og de 12 i jury måtte sitte bak en vegg og avgi sine stemmer gjennom ett hull i veggen.

Det er nesten så man for flash-back til den juryavstemmingen i år der 30 stykker valgte de fire låtene som gikk videre til gullfinalen.

Selv om det var Nora Brockstedt som sang «Voi Voi» i den norske finalen var hun ikke automatisk kvalifisert til å få dra til den internasjonale finalen i London.

Dette var en melodi-konkurranse må vite så melodien var viktigst og artisten som sang kun en som gjorde en jobb på scenen.

Tror vel alle er enige i at det faktum at Nora fikk beholde jobben og fikk dra til den internasjonale finalen som ble avholdt 29.mars.

Fra startnummer 6 sang og danset Nora oss opp til en veldig respektabel 4.plass i debuten.

Det var det faktum at hele 4 jurymedlemmer i den sveitsiske juryen falt for Nora som sjarm som til slutt gav oss 11 poeng til sammen.

Ellers var det stort sett en person i 5 land som gav oss poeng + 2 i den danske juryen.

Og ikke veldig overraskende kanskje, ingenting fra våre «venner» i Sverige.

I 2010 hedret Grand Prix-klubben Nora på hennes 50-års jubileum for deltagelse i ESC i 1960.

Da kunne hun fortelle at hun stod på en plattform på scenen som ble rullet inn og ut av scenen da sceneskiftene skulle skje fort.

Denne plattformer gynget litt så hun måtte faktisk sette litt sjøbein under fremføringen sin.

Uansett, denne vår første MGP-vinner har gynget seg inn i de fleste sin bevissthet og er en evergreen av en låt.

Voi, voi, nå setter vi av gårde på en 60 år lang ferd, henger dere med?

Nyeste kommentarer

26.09 | 20:30

Det var Ilse de Lange som stod bak vinnerbidraget fra 2019. Hun introduserte Duncan Laurence for utvelgelseskomiteen.