10. nov, 2020

MGP - 60 deilige år - 2006

Selv om de som har lagd MGP i NRK har vært et oppkomme av ideer gjennom tidene har de vel aldri heller vært blinde for hvordan man gjorde det i andre land.

Allerede tidlig på 2000-tallet begynte svensk TV med delfinaler der man dro på en turne gjennom landet og valgte låter som skulle få synge i finalen.

Så dette herrens året var det Norges tur, ryktene sier at mange byer ble spurt, mange sa nei takk, heldigvis var Alta, Bodø og Bergen rause og sa ja.

Alta er dermed det stedet med verdens nordligste ESC-relaterte arrangement og har vel det muligens på skrytelisten sin.

De tre delfinalene endte stort sett med at de to mest kjente artistene tok seg rett til finalen og så var det hipp som happ hvem som kom til siste sjansen.

I Siste Sjansen-showet som ble sendt dagen før selve finalen var det de to låtene fra siste delfinale uken før som tok seg videre til finalen.

Med andre ord, de som stemte kunne virke såpass utrygg på det nye systemet at de valgte det kjente og det de hadde hørt sist.

Når man ser på opphavsmenn-listen på dette årets låter var det fortsatt mange svensker som gjerne ville være norsk for en kveld.

Det ble de snytt for, for dette året ville det norske publikummet at vi skulle være helnorsk.

Etter en superspennende avstemming der avgjørelsen først kom etter siste jury var det «Alvedansen» som gikk seirende ut.

Siste jury var folket på Vestlandet så muligens var dette en takk for sist da Oslo-juryen snøt Tor Endresen for seieren i 1992.

Selv var han med i dette årets finale også, men kom seg ikke videre til gullfinalen denne gangen.

Vinneren Christine Guldbrandsen lå nemlig «bare» på tredjeplass før siste avstemming, men ett stemme-ras frem hjemlige trakter gjorde susen.

Østlendingene Queentastic og Hans Petter Moen/Kim Arne Hagen måtte dermed surt se at seieren glapp på oppløpet.

Vår ESC-representant dette året er siste gang ESC-publikummet har hørt det norske språket i finalen.

I finalen som vi var direktekvalifisert til kom vi på en helt grei 14.plass.

Christine har i ettertid lagd en engelsk versjon av låten, mon tro om den hadde gjort det bedre i Athen?